top of page

Hönsresa 2019

Sista helgen i April var vi några glada hönsnördar från Falkenberg som tidig lördagsmorgon begav sig till vårat södra grannland. Mikael Karlsson hade tillsammans med Henrik Baymler lagt upp en resrutt där vi skulle hinna med 10 besök i trakten kring Herning på två dagar.

 

Vårt första besök var hos domaren o Orpington uppfödaren Kjeld Norbye Jensen. Här fick vi se framförallt väldigt fina stor Orpington men även Svarta kalkoner, Toulousegäss och Rouenankor. Mycket ungdjur av framförallt de stora Orpington i både guld-svartsömmade och silver-svartsömmade fanns det.

 

Nästa besök var också det hos en domare nämligen Mads Kynde Jensen.

Här var det stora rödbruna New Hampshire, Dvärgkochin i några olika färger samt vita Dvärg New Hampshire. Inte många djur men en helt otrolig och jämn kvalité var det på alla djuren hos Mads. Vi diskuterade mycket om färgen på de stora New Hampshire här, vi tyckte kycklingarna var ljusare i färgen än de vi ser i Sverige men föräldradjuren var ganska mörka. Danskarna har de sista åren fått en mycket mörkare färgton än vad vi har i Sverige, men de jobbar nu med att få dem ljusare igen. I vår gamla standard heter denna färg guldbrun vilket jag tycker är ett bättre namn för färgen än rödbrun som det står i den nya skandinaviska standarden. Väldigt fina svart vitfläckiga dvärgkochin fanns det också, vi diskuterade fläckarnas storlek o placering och sammansättning av avelsdjur. En liten flock med vita Dvärg New Hampshire har han också, en väldigt pigg o frisk höna som värper bra enligt Mads.

 

Sven Erik Holm, även han domare och en väldigt erfaren uppfödare av framförallt Orpington, var dagens tredje besök. Gula, röda och Legbarfärgade Orpingtondvärgar har han samt stora Legbarfärgade Orpington. Även dvärg dubbelkanttecknade Barnevelder och silversvartfläckiga dvärg Hamburger fanns hos Sven Erik. De dvärg Barneveldern som gick lösa i det vårgröna gräset var så otroligt vackra i glansen när solen sken på dem så vi blev alla väldigt förtjusta i dem.

 

Dagens fjärde besök var hemma hos Jörgen Riis Hansén. Jörgen är ordförande i den Danska New Hampshire klubben. Han och hans fru bodde mitt inne i ett villaområde i Ikast. Bland de bästa rödbruna New Hampshire dvärg jag någonsin har sett har de. Inte många djur men otroligt jämna o fina. Ännu mer diskussion om den rödbruna färgen på New Hampshire och väldigt gott fika blev det här. New Hampshire klubben utger en egen tidskrift två gånger om året som man får som medlem i specialklubben, några nummer av denna intressanta och välgjorda

tidning fick vi med oss hem till Sverige o Jörgen fick också värvat en ny medlem från Sverige till klubben

 

En jättelik anläggning för Simfågel, Kalkoner och Plymouth Rock fick vi se på dagens femte besök hemma hos Alf Olesen. Damm, hus och betesmark för all simfågel var imponerande hemma hos Alf. Emden, Dansk, Smålens, Norsk gås och bland annat Cayugaanka fanns i denna imponerande anläggning. Plymouth Rock i både stora och dvärg har han i de flesta färger inne i hönshuset, kalkoner likaså. Tyvärr hade Alf haft stora problem med kläckmaskinen så han har inte inte mycket ungdjur här ännu.

 

Lördagens sista besök var hemma hos Ejgil Gyldenkaerne och hans hustru. De är ett pensionerat lantbrukarpar som tidigare haft svinuppfödning så här fanns gott om plats för mycket fjäderfä. En voljäranläggning med flera olika sorters fasaner började vi med att kika på. Dvärgkochin i flera olika färger dominerade bland hönsen. Mest förtjust var jag nog själv i de gula dvärgkochinen som jag tycker att man ser allt för sällan numera. Sist men inte minst fick vi se en väldigt fin o välbevarad Volvo Amazon, den kunde Ejgil inte låta bli att visa oss svenskar.

Trötta och fullproppade med nya intryck, kunskap och hönsbilder i våra kameror avslutade vi lördagen mycket nöjda.

 

Söndagen inleddes med ett besök hos Sören Eskeröd. Här fanns en fantastiskt fin trädgård och mängder av höns. Stora New Hampshire och framförallt Dvärg Kochin i flera färger. Trädgården var byggd med terasser ner mot en å och massor med stensättningar, här har lagts ner enormt många timmar för att bygga denna trädgård. Svart vitfläckiga gul-svart columbiatecknade och väldigt fina laxfärgade dvärgkochin fastnade jag för här.

 

Söndagens andra besök var hemma hos Henrik Baymler som föder upp Brahma i dvärg o stor ras samt gäss. Henrik bor på en helt fantastisk renoverad gammal gård som ligger vackert på en kulle i det böljande lantbrukslandskapet. Brahma fanns i flera färger och mycket kycklingar hade kläckts fram i år. Toulosegäss och Pommersk gås i både grått o gråbrokigt. De grå Pommerska gässen var de djur jag tyckte bäst om här.

 

Bantam i flera olika färger fick vi se vid vårt nästa besök hos Henry Christensen. De svarta dvärg Bantamhönsen hör absolut till mina favoriter, en pigg liten otroligt vacker höna. Gul columbia, guldhalsade och väldigt fina trefärgade Bantam såg vi också här. Dessutom hade Henrys son Alan massvis av Fischers dvärgpapojor. Otroligt vackra och färgglada är dessa små fåglar.

 

 

Sista besöket på denna resa gjorde vi hemma hos Arne Östergård som enbart hade Dvärg Rhode Island på sin villatomt. Ett väldigt fint sexkantigt hönshus med odlingar runtomkring hade Arne till sina höns. Även här var det fina djur i jämn kvalitet

 

Text Fredrik Persson

bottom of page